Linijski sodnik – dotik žoge z anteno

Konkreten primer s tekme 1. DOL moški, kjer sem bila linijska sodnica in smo sodniki narobe odsodili točko: Napad je bil v coni 4 in žoga se je odbila od bloka v anteno. Znak, ki sem ga pokazala, je bil dotik antene.  Prvi sodnik je moj znak interpretiral kot dotik antene napadalnega udarca in tako tudi dosodil točko. Ali bi bilo ustrezneje , da v takšnem primeru raje pokažem dotik-avt?

Odgovor:
Pravilo 8.4.3. pravi, da je žoga iz igrišča, če se dotakne antene. Linijski sodnik tako napako pokaže z znakom številka 4 (mahanje z zastavico). To pomeni, da je bil znak, ki si ga pokazala pravilen.
Prvi sodnik mora videti od katerega igralca se je žoga odbila v anteno. Če tega ne vidi ima možnost poklicati linijskega sodnika k sebi in ga o tem povprašati. V primeru, da prvi sodnik že dosodi napačno in potem pride do protestov, še vedno lahko pokliče linijskega sodnika in če ugotovi, da je naredil napako, spremeni svojo odločitev. Če kot  sodnik 100% vem da sem se pri svoji odločitvi zmotil, potem napako še pravočasno priznam in jo popravim. S tem se sodniška avtoriteta ne zmanjša.